Financiële bescherming na overlijden

Welke verzekering is verstandig?

Het bespreken van overlijden, zowel je eigen als dat van je partner, blijft voor veel mensen een lastig onderwerp. Onderzoek toont aan dat Nederlanders hier bijna niet over praten. Toch kan overlijden financiële gevolgen met zich meebrengen. Daarom is het aan te raden om deze gevolgen in kaart te brengen om zo mogelijke geldzorgen in de toekomst te voorkomen.

Overlijdensrisicoverzekering bij een koopwoning
Veel koppels met een koopwoning hebben een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten op elkaars leven, gekoppeld aan hun hypotheek. Deze verzekering keert een bedrag uit bij het overlijden van één van beiden, waar (een deel van) de hypotheek mee kan worden afgelost.  Dit zorgt voor lagere vaste lasten. Heb je een OVR, maar is deze al enige tijd terug afgesloten? Het kan de moeite waard zijn deze te laten vergelijken, aangezien de premies de afgelopen jaren een stuk zijn gedaald.

Losstaande overlijdensrisicoverzekering
Een ORV hoeft niet gekoppeld te zijn aan een hypotheek. Wanneer deze op zichzelf staat, kun je de uitkering naar eigen inzicht besteden. Zo kan een deel bijvoorbeeld worden gereserveerd voor uitvaartkosten. Het is belangrijk om je te beseffen dat uitvaartkosten in Nederland al snel tussen de € 7.000 en € 11.000 bedragen. Hier zijn de kosten voor een grafsteen nog niet in meegenomen. Daarnaast kan dit bedrag nog verder oplopen wanneer er in jouw gemeente hoge grafrechten zijn.

Uitvaartverzekering: natura of kapitaal
Een ORV is primair bedoeld voor het opvangen van verlies van inkomen en heeft meestal een einddatum. Het is daarom verstandig om voor uitvaartkosten een apart potje te hebben. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een spaarrekening of een uitvaartverzekering.

Een uitvaartverzekering is er in twee varianten: een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering regelt de verzekeraar alle benodigde zaken voor de uitvaart, waarbij je doorgaans gebruik moet maken van diensten van een uitvaartondernemer waarmee de verzekeraar een contract heeft. Bij een kapitaalverzekering ontvang je van de verzekeraar een vooraf afgesproken bedrag, waarmee je volledige vrijheid hebt om alles dat nodig is voor de uitvaart naar eigen wens te regelen.

Wat is de juiste keuze voor jouw situatie?
Of het zinvol is om een ORV en/of een uitvaartverzekering af te sluiten, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, gezinssituatie en spaargeld. Als Erkend Financieel Adviseur kunnen wij je helpen bij het nemen van de beste beslissing voor jouw situatie. Bel ons op 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl). Wij adviseren je graag.

Financiële bescherming na overlijden Financiële bescherming na overlijden