Hypotheekbedrag vaak lager na je 57e

Een hypotheek wordt meestal afgesloten voor een periode van dertig jaar. Bij het afsluiten van een hypotheek houden banken rekening met jouw toekomstige financiële situatie. Ben jij in de 50 en heb je plannen om een woning te kopen of je hypotheek aan te passen, dan zal de bank jouw aanvraag voor een hypotheek anders beoordelen dan wanneer je op jongere leeftijd een hypotheek aanvraagt. Jouw 57e verjaardag is daarbij een cruciaal moment, omdat je dan circa tien jaar verwijderd bent van je AOW-leeftijd.

Lager inkomen na je 67e
Wanneer je rond je 67e met pensioen gaat, is de kans groot dat je bruto inkomen daalt, vooral wanneer je weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. Daarentegen betaal je vanaf je AOW-leeftijd minder belasting over de eerste € 38.000 van je inkomen, wat het netto-inkomensverschil kleiner maakt. Desondanks beschouwen banken de inkomensdaling als een reden om jouw aanvraag voor een hypotheek anders te beoordelen. Ze kijken niet alleen naar je salaris voor de komende tien jaar, maar ook naar het inkomen voor de volgende twintig jaar. Omdat dit inkomen over het algemeen lager is, kan dit betekenen dat je minder kunt lenen voor jouw nieuwe huis.

Gebruik van overwaarde
Gelukkig zijn er nog steeds diverse mogelijkheden en alternatieven, met name als je overwaarde hebt op jouw huidige woning. Bij verkoop van je woning kun je de overwaarde in je nieuwe huis investeren, waardoor de nieuwe hypotheek lager kan uitvallen. Daarnaast kan overwaarde ook op andere manieren worden benut. Bijvoorbeeld voor het verbouwen van je bestaande woning, zodat het geschikt wordt voor je oude dag of als aanvulling op het pensioeninkomen.

Meer weten?
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw hypotheek, zowel nu als in de toekomst? Of heb je vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Als Erkend Financieel Adviseur, ook wel bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij gespecialiseerd in hypotheken en alle daaraan gerelateerde zaken. Bel ons op 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Hypotheekbedrag lager na je 57e Hypotheekbedrag lager na je 57e