Miljoenennota 2024: zorgen over koopkracht domineren

De kernboodschap van de Miljoenennota 2024 draait om het voorkomen van groeiende armoede in Nederland. Vlak voor Prinsjesdag is er een extra budget van twee miljard euro vrijgemaakt om dit doel te bereiken. Van dit budget gaat meer dan de helft naar het kindgebonden budget. Daarnaast wordt ook de maximale huurtoeslag verhoogd. De zorgtoeslag zal komend jaar echter lager uitvallen.

Positieve koopkrachtontwikkeling
De koopkracht staat centraal in de plannen van het demissionaire kabinet. Volgens berekeningen zou de gemiddelde Nederlander in 2024 naar verwachting een stijging van circa 1,8% in koopkracht moeten zien. Als deze verwachting uitkomt, betekent dit een ommekeer na jaren van daling. Zo daalde de koopkracht in 2022 met 2,7%, en wordt voor dit jaar een verwachte daling van 1,1% voorspeld door het Centraal Planbureau (CPB).

Verhoging inkomstenbelasting
De steun voor de koopkracht wordt gedeeltelijk gefinancierd door belastinginkomsten. Mensen met hogere inkomens zullen volgend jaar eerder in het 49,5% belastingtarief vallen. Ook stijgt het belastingtarief in de eerste schijf licht, van 36,93% naar 36,97%. Maar er is ook goed nieuws: de arbeidskorting gaat omhoog met € 115 voor mensen met een inkomen tussen € 23.000 en € 37.000.

Wat betreft de box 3-belasting op vermogen, zoals beleggingen en spaargeld, stijgt het tarief in 2024 naar 34%, ten opzichte van 32% eerder. De belastingdrempel in box 3 blijft echter ongewijzigd op € 57.000.

Huren en energiebelasting
In 2024 kunnen huurders met een laag inkomen extra huursubsidie verwachten, tot maximaal € 34 per maand. Bovendien wordt er begin volgend jaar een wet verwacht om betaalbare huurprijzen voor mensen met een middeninkomen te waarborgen. Echter zullen de kosten voor gas en elektriciteit wel stijgen doordat het energieplafond in 2024 verdwijnt.

Hypotheek en eigenwoningforfait
Voor nu blijven de regels rondom hypotheekrenteaftrek onveranderd. Toekomstige huiseigenaren moeten er wel rekening mee houden dat de hoogte van hun hypotheek volgend jaar deels zal afhangen van het energielabel van de woning. Woningeigenaren zullen mogelijk ook meer belasting moeten betalen wegens de stijgende WOZ-waarde van hun woning.

Zorgkosten
De ziektekostenverzekering wordt opnieuw duurder, met een verwachte stijging van € 12 per maand in de premie van de basisverzekering. De zorgtoeslag zal daarentegen dalen. Het eigen risico blijft wel gelijk met een bedrag van € 385.

Brandstofkosten
De tijdelijke verlaging van belasting op brandstoffen stopt in 2024, waardoor de brandstofkosten mogelijk weer zullen stijgen.

Onzekerheden in de toekomst
De concrete uitkomst van de Miljoenennota 2024 blijft nog onzeker, aangezien de Tweede Kamer verdeeld is over tal van kwesties. Verschillende partijen hebben al voorstellen ingediend voor aanpassingen, variërend van benzineprijzen tot belastingen voor lagere- en middeninkomens, en van het minimumloon tot de kosten van het openbaar vervoer. De Tweede Kamer en het demissionaire kabinet zullen tijdens de Algemene Beschouwingen onderling debatteren over deze kwesties.

Meer informatie
Heb je vragen over jouw financiële situatie nu en in de toekomst? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Als Erkend Financieel Adviseur staan we klaar om je te assisteren. Stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl) of bel ons op 0348 - 41 03 02.

Miljoenennota 2024 Miljoenennota 2024